Τουριστική Σχολή ΙΕΚ στο Άργος: Δωρεάν σπουδές στην επαγγελματική Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική Τέχνη
Οι ενδιαφερόμενοι -νες που τελείωσαν φέτος την Γ λυκείου και επιθυμούν να σπουδάσουν σε ανώτερο επίπεδο ΙΕΚ τον τομέα των τροφίμων στην ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (σεφ) μπορούν να καταθέσουν την ηλεκτρονική αίτησή τους για το παράλληλο μηχανογραφικό ΙΕΚ μέχρι και την Δευτέρα 18/07/2022 και ώρα 24.00 στην ειδική εφαρμογή του Υπ Παιδείας με τους κωδικούς τους από το λύκειό τους και να επιλέξουν το παρακάτω: ΥΠ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΙΕΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ ( 50 ΘΕΣΕΙΣ )
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» της Τουριστικής Σχολής ΙΕΚ Πελ/.σου , με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.
Γνωρίζοντας την μαγειρική – ζαχαροπλαστική καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής¨.
Είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
1. Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων σε καταναλώσιμη ύλη.
2. Την σωστή υγιεινή των τροφίμων.
3. Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
4. Την οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας.
5. Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών – ψαριών – θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου.
6. Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού – εδεσματολογίου με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
7. Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων και την εναρμόνισή τους με το κατάλληλο κρασί .
8. Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.
9. Την εφαρμογή αρχών κοστολόγησης των αναλωσίμων και μη ειδών,
10. Την προμήθεια των αναλωσίμων ειδών και την σωστή αποθήκευσή τους .
11. Την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.
Οι απόφοιτοι καταρτιζόμενοι μετά από 2 έτη δωρεάν κατάρτισης και 6 μηνών αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε μονάδες επιπέδου αποκτούν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία οδηγεί σε Πτυχίο Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5, κατόπιν συμμετοχής στις εξετάσεις Πιστοποίησης και έχουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να απασχοληθούν σε όλο το φάσμα της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων επισιτιστικών επιχειρήσεων, κρουαζιεροπλοίων και επιχειρήσεων catering.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πρόσθετες πληροφορίες αλλά και συμβουλευτική στην γραμματείας της σχολής στο Αργος στα τηλέφωνα 27510 20115 & 20127.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ