Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπαίνει μέσα στο καλοκαίρι σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό μπλακ αουτ που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.
Από τον Αύγουστο θα επικρατήσει νέο σκηνικό στην λιανική ρεύματος και θα ισχύει για δώδεκα μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το κόστος της κιλοβατώρας έως τις 20 κάθε μήνα. Οι χρεώσεις αυτές θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, επομένως για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου οι τιμές θα καθοριστούν στις 20 Αυγούστου.
Με την πρεμιέρα του νέου συστήματος οι νέες τιμές θα είναι στην περίμετρο των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τις επιδοτήσεις που στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξουν τα τιμολόγια κάτω από 0,20 λεπτά την κιλοβατώρα.
Το υπουργείο, υπό την πίεση των διεθνών τιμών αερίου που εκτίναξε η αβεβαιότητα του Nord Stream1 και μετά από παραινέσεις της ΔΕΗ αλλά και άλλων προμηθευτών, αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο ώστε οι τελικές τιμές που θα ανακοινωθούν να ενσωματώνουν την μετά Nord Stream 1 εποχή.
Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.
Στους νέους αυτούς λογαριασμούς δεν θα υπάρχει, επομένως η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά αυτή δεν θα καταργηθεί, καθώς πλέον θα είναι ενσωματωμένη στην τιμή της κιλοβατώρας.
«Σβήνουν» τα φώτα για να εξοικονομήσουν ενέργεια
Από αρχές Αυγούστου η Ελλάδα δρομολογεί το δικό της πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους.
Το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που δρομολογεί η κυβέρνηση ήδη από τον Αύγουστο, για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό έλλειμμα από τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%, ξεκινάει από τους δημόσιους χώρους.
Έτσι, μεταξύ άλλων, θα σβήσει τη μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία, μετά τις 3 το πρωί.
Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας – κάτι που περιλαμβάνεται και στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ΕΕ – ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.
Σύσταση της κυβέρνησής προς όλους είναι να περιορίζουν κατά τον δυνατόν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.