Έκθεση – BioMuse «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων»
Η περιοδική έκθεση BioMuse «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» υλοποιείται σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που στόχο έχει την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Κεντρική ιδέα του έργου είναι η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.
H δημιουργία των «ατομικών βιογραφιών» βασίζεται στην εφαρμογή αναλυτικών και απεικονιστικών τεχνολογιών αιχμής με σκοπό την ανασύσταση της καθημερινής ζωής, της διατροφής και της γενετικής ιστορίας των ατόμων.
Η έκθεση αναδεικνύει και ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας με σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα. Περιλαμβάνει εκθεσιακές επιφάνειες με ατομικές βιογραφίες, διαδραστική εφαρμογή με πληροφορίες για τις βιογραφίες και την έρευνα σε επαυξημένη πραγματικότητα και οπτικοακουστική παραγωγή.
Μία από τις δέκα βιογραφίες που έχει δημιουργηθεί αφορά σε οστεολογικό υλικό από την Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα της αρχαίας Τενέας, που διεξάγεται στο Χιλιομόδι Κορινθίας υπό την διεύθυνση της δρ. Έλενα Κόρκα.
Στο πλαίσιο εφαρμογής νέων μεθόδων έρευνας και τεχνολογίας, το ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Τενέας έχει αναπτύξει όλα τα χρόνια μια σταθερή συνεργασία με το εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη Διευθύντριά του δρ.Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που προέκυψε από τις ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας, τόσο μακροσκοπικά όσο και με τη χρήση νέων μεθόδων έρευνας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει αποδώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων στην αρχαία πόλη της Τενέας.
Στην παρούσα έκθεση μεταξύ άλλων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της έρευνας από την ανάλυση των σταθερών ισοτόπων και της εφαρμογής αρχαίου DNA, καθώς και η μέθοδος ανακατασκευής των φυσιογνωμικών γνωρισμάτων προσώπου μέσω της τρισδιάστατης αποτύπωσης ενός Τενεάτη της αρχαϊκής εποχής.
Πέραν του Τενεάτη θα παρουσιαστούν και οι βιογραφίες άλλων εννέα ανθρώπων που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια, στα Παλιάμπελα Ροδίτη Κοζάνης, στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, στη Σπάρτη, στα Άβδηρα Ξάνθης, στο Αρχοντικό Πέλλας στα Γιαννιτσά, στη Θεσσαλονίκη και στη θέση Ντόλιανη Ηγουμενίτσας, από τη Μεσολιθική έως την Βυζαντινή εποχή.
Η έκθεση αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Συστηματικής Αρχαιολογικής έρευνας της Αρχαίας Τενέας, του Εργαστήριου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τηςTetragonA.E.με τον Δήμο Κορινθίων και το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Αράτου 74, Κόρινθος
για το χρονικό διάστημα από 17 Σεπτεμβρίου 2022 έως 17 Οκτωβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: 9:00-14:00 και 17:00-20:00
(Δευτέρες απόγευμα κλειστά)
είσοδος ελεύθερη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν
το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022
ώρα 19:00μ.μ.
με την ευγενική υποστήριξη από το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο
Η Κόρινθος θα είναι η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει την εν λόγω έκθεση μετά την παρουσίασή της στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πριν ξεκινήσει η περιοδεία της σε άλλες πόλεις.
Η συγκεκριμένη έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά και σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο παιδαγωγικής προσέγγισης των εκθεμάτων θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Αρχαιολογικού προγράμματος της Αρχαίας Τενέας και θα διατίθεται (ηλεκτρονικά στα συμμετέχοντα σχολεία) εκπαιδευτικό φύλλο μουσειοπαιδαγωγικής δράσης στον εκθεσιακό χώρο για τους μαθητές ως παιδαγωγικό εργαλείο συνδυασμού δημιουργικότητας, μάθησης και ψυχαγωγίας. Τέλος, κατά τη διάρκεια φιλοξενίας της έκθεσης θα διεξαχθούν στον χώρο Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για μαθητές και ενήλικες από την εκπαιδευτικό φιλόλογο και συγγραφέα, δρ. Μαίρη Χάψα.
Ξεναγήσεις: Ώρες: 9:00-14:00 κατόπιν συνεννόησης στο email: teneaproject@hotmail.com
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής:
Σάββατο και Κυριακή κατόπιν συνεννόησης στο email: mchapsa@gmail.com