Συνάντηση Λυμπεροπούλου – Αραχωβίτη
Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» αποτελούμενη από την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακή Σύμβουλο Πελοποννήσου και τον Νίκο Καλαποθαράκο, Δημοσιογράφο και μέλος της παράταξης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη
Στη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς καίρια θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Πελοπόννησο για τα οποία ο Υπουργός έκανε αναλυτική ενημέρωση στους εκπροσώπους της παράταξης.
Αναλυτικά η κυρία Λυμπεροπούλου και ο κύριος Καλαποθαράκος έθεσαν υπόψη του Υπουργού τα εξής:
- Την ανάγκη θέσπισης θεσμικού πλαισίου, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ, για τους Γενετικά Τροποποιημένα Οργανισμούς. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση και να καταθέσει στην ελληνική Βουλή το σχετικό σχέδιο Νόμου, ζήτησε μάλιστα την βοήθεια των Οικολόγων στην τελική διαμόρφωση του.
- Τον κίνδυνο αν το βακτήριο Xylella fastidiosa «περάσει» από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη στην χώρα μας δεδομένου του ότι το βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εκ μέρους του υπουργείου αυστηρή εντολή δειγματοληψίας στα νησιά και ειδικότερα στα Ιόνια όπου όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
- Όσον αφορά τα εκκρεμούντα εγγειοβελτιωτικά έργα της Πελοποννήσου, ο υπουργός μας διαβεβαίωσε πως η αξιοποίηση του ταμιευτήρα της Τάκας, το φράγμα του Ασωπού, το Φιλιατρινό φράγμα καθώς και το φράγμα της Κελεφίνας, βρίσκονται επιτέλους σε τελικό στάδιο, ενώ το Μιναγιώτικο βρίσκεται σε σταθερή τροχιά υλοποίησης.
- Η κυρία Λυμπεροπούλου και ο κος Καλαποθαράκος εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους στον Υπουργό για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, ο οποίος τους ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί εκ μέρους του υπουργείου να συμπτυχτούν οι 4 τέσσερις κατατεθειμένες προτάσεις σε μία ολοκληρωμένη πρόταση την οποία το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να δεχτεί. Μένει λοιπόν στους ενδιαφερόμενους να συναινέσουν και να συνθέσουν για το καλό του τόπου μας .
- Ένα άλλο θέμα που αφορά τους Βιοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου, είναι η προκήρυξη του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας και ειδικότερα της φυτικής παραγωγής, ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα τα προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου με περιφερειακή κατανομή και το ποσό είναι της τάξης των 170.000 ευρώ.
- Επίσης σχετικά με τις Αγορές Βιολογικών Προϊόντων, ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα τόσο των βιοκαλλιεργητών όσο και των καταναλωτών, μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική ΚΥΑ σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
- Από την κα Λυμπεροπούλου τέθηκε το θέμα των Ηλεκτρονικών Δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του γεωργικού τομέα το οποίο αν και έχει θεσπιστεί νομικά, δεν φαίνεται να αποδίδει τα μέγιστα. Ο υπουργός φάνηκε γνώστης του θέματος και υποσχέθηκε πως θα διερευνήσει τα αίτια του προβλήματος και θα προχωρήσει σε άμεσες λύσεις.
- Προτείναμε την δημιουργία Ζωνών Παραγωγής Προϊόντων Προέλευσης ή και ονομασίας όπως για παράδειγμα η Νεμέα κατά τα πρότυπα της Βουργουνδίας που είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό ζήτημα και ο Υπουργός ήταν θετικός ωστόσο μας ενημέρωσε πως προέχει να γίνει επιτέλους ο επίσημος κατάλογος Ελληνικών Ποικιλιών και εν συνεχεία να προχωρήσουμε στις εν λόγω ζώνες.
- Μία άλλη πρόταση που θέσαμε υπόψην του υπουργού είναι η πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων free chemical zones, δηλαδή να οριστούν μικρές ζώνες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων όπου θα ελαχιστοποιηθεί η χρήση χημικών σκευασμάτων. Ο Υπουργός φάνηκε θετικός σε μία τέτοια προοπτική και επεσήμανε πως αν ζητηθεί από μια περιοχή το υπουργείο θα συμβάλλει θετικά στην προοπτική αυτή.
- Συζητήσαμε για την δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων οι οποίες μπορούν και πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως η συμμετοχή ενεργών μελών και όχι «σφραγίδων» αλλά σαφώς και η ουσιαστική αρωγή του υπουργείου για την οποία δεσμεύεται ο Υπουργός.
- Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που συζητήθηκε στην συνάντησή μας είναι ο φόρος στο κρασί. Ο υπουργός μας δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, κάτι που αποτυπώθηκε ήδη στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμένεται να σφραγισθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
- Προτεραιότητα αποτελεί και η πιστοποίηση και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα υλικά των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών και των υβριδικών αυτών ώστε να αποκλειστεί το πατεντάρισμα και η κλοπή τους από ανταγωνιστές.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε έχοντας επίσης τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι προχωράει η διαδικασία στα παρακάτω ζητήματα που τέθηκαν:
- η καταγραφή του βιογεννετικού υλικού,
- η πιστοποίηση των πολλαπλασιαστικών και μητρικών υλικών για τα δένδρα,
- οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές εντατικοποιούνται και ότι
- ο ΕΛΓΑ προχωράει τάχιστα στην καταγραφή ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και στις διαδικασίες αποζημίωσης.
Σε μια χώρα που διαχρονικά δεν είχε αγροτική πολιτική ο Αγροτο-διατροφικός κλάδος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.
Μένει λοιπόν να δούμε αν πραγματικά θα προχωρήσουμε σε γενναίες αλλά και άλλης κατεύθυνσης αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την Πελοπόννησο ή θα μείνουμε για μια ακόμα φορά στα λόγια και τα ημίμετρα.
Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου