Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Yunanistan και Teşekkürler komşu. Ευχαριστούμε, Ελλάδα και Ευχαριστούμε, γείτονα

Η Τουρκία επλήγη από ισχυρότατους σεισμούς, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ και η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια, γεγονός που έκανε πράξη μετά και την αποστολή ομάδας των ΕΜΑΚ, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους

Σε μία ανθρωπιστική τραγωδία, τα κράτη ξεχνούν τις όποιες διαφορές τους και σπεύδουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, ειδικά αν είναι γειτονικά, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Η χώρα επλήγη από ισχυρότατους σεισμούς, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ και η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια, γεγονός που έκανε πράξη μετά και την αποστολή ομάδας των ΕΜΑΚ, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους.




 

Η άμεση βοήθεια, πέρα από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, η οποία και ευχαρίστησε από την πρώτη στιγμή την Ελλάδα, συγκίνησε και εκατοντάδες Τούρκους πολίτες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, Χριστόδουλος Λαζάρης, δήλωσε στο STAR πως «έχει φρακάρει κυριολεκτικά το email μας από ευχαριστήρια μηνύματα. Ο κόσμος γράφει χιλιάδες μηνύματα όπως “γείτονα είσαι στην καρδιά μας”». Ο κ. Λαζάρης ήταν πρέσβης της Ελλάδας το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό και σχολιάζει πως «κάθε φορά η αντίδραση της Ελλάδας ήταν καταλυτική. Νομίζω οι γείτονες μας έχουν ως τους πιο σίγουρος ας πούμε αρωγούς».

Τα μηνύματα στο Twitter 
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ γείτονα. Είμαστε ευγνώμονες που σε μία τόσο δύσκολη στιγμή στέκεστε δίπλα μας. Εύχομαι να ήμασταν πάντα έτσι και χωρίς να μεσολαβούν φυσικές καταστροφές», αναφέρει χρήστρια του Twitter κάτω από ανάρτηση της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

«Teşekkürler Yunanistan» και «Teşekkürler komşu» («Ευχαριστούμε, Ελλάδα» και «Ευχαριστούμε, γείτονα») είναι οι ευχές και τα hashtag που πολλαπλασιάζονται στο τουρκικό Twitter, με αφορμή την άμεση συνδρομή της Ελλάδας σε αυτήν την καταστροφή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ, ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία, χωρίς να έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μαζί της. Αντίθετα άλλες ομόθρησκες με την Τουρκία χώρες δεν κινητοποιήθηκαν. «Η ιστορία θα γράψει ότι η Ελλάδα έτρεξε» είναι το νόημα πολλών αναρτήσεων, που εκφράζουν δυσαρέσκεια για χώρες όπως το Κατάρ.

Το πρωί της Πέμπτης (9/2) η Νεσχάν Μουλαζίμ υποστήριξε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θύμωσε με τα σχόλια στο Twitter για την Ελλάδα και γι αυτό το έκλεισε: «Για την Ελλάδα ο κόσμος πάντα είχε αγάπη. Συγκινούμαι με αυτά που διαβάζω. Πάντα ξεκινάει η συζήτηση από την Ελλάδα. Οποιαδήποτε βοήθεια και αν έχει πάει, πάντα αναφέρονται στην Ελλάδα πρώτα. Eχει θυμώσει ακόμα και με αυτό… γι’ αυτό έκλεισε το Twitter μη νομίζετε. Οτιδήποτε γράφεται, γράφουν οι άνθρωποι “ευχαριστώ γείτονα”, και αυτό το tag το έβγαλε, δεν τον συμφέρει. Μια νύχτα είπε ότι θα έρθει ξαφνικά, μία νύχτα όμως πήγαν οι Έλληνες και σώζουν ανθρώπους. Είμαι περήφανη που ζω στην Ελλάδα», επεσήμανε. «Οι άνθρωποι μου στις φωτογραφίες είναι κάτω από τα χαλάσματα με το παιδάκι τους και φωνάζουν. Μάλλον τους έχει τελειώσει η μπαταρία του κινητού. Ακούγονται φωνές και δεν υπάρχει κανείς εκεί. Πηγαίνει ο απλός λαός να τους βοηθήσει και δεν τους αφήνουν. ”Είμαστε εδώ”, φωνάζουν. “Είμαστε εδώ ένας άντρας, μία γυναίκα και ένα παιδί”».