ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Ρόλοι ηγεσίας στην πολιτική
Παρακολούθησα την πολλή ενδιαφέρουσα εκδήλωση την 19/3/2023 με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Ρόλοι ηγεσίας στην πολιτική» στην Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 63, αίθουσα «Παύλος Μελάς»), την οποία οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «SHE-Society for Help & Empowerment».
Συγχαρητήρια στις κυρίες Κική Αραβίδου, Λένα Διαμάντη & Ελένη Σταυροπούλου της SHE (shesociety.eu/el/, she.greece@gmail.com) που οργάνωσαν την εποικοδομητική συζήτηση, στην κα Ευλαμπία Αγγέλου (που έκανε την διερμηνεία στην νοηματική) και την κα Έλενα Αποστολίδου (δημοσιογράφο) η οποία είχε την ευθύνη του συντονισμού.
Προσκεκλημένες στην πολύ επίκαιρη συζήτηση ήταν οι: κα Άννα Ευθυμίου (βουλεύτρια ΝΔ), κα Κατερίνα Νοτοπούλου (Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), κα Κωνσταντίνα Αδάμου (Βουλεύτρια ΠΑΣΟΚ-ΚΑ), ενώ δεν μπόρεσε να έλθει η προσκεκλημένη κα Βούλα Πατουλίδου (Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης).
Σε ένα ιδανικό για σοβαρούς προβληματισμούς περιβάλλον, στην ηλιόλουστη παραλία της Θεσσαλονίκης, με τον Θερμαϊκό να φέρνει μέσα από τις μεγάλες μπαλκονόπορτες την θέα του Ολύμπου, των Πιερίων και του Βερμίου, αλλά και τα χρυσοπορτοκαλιά χρώματα του ηλιοβασιλέματος να πλημυρίζουν την αίθουσα «Παύλος Μελάς», η καταπληκτική συζήτηση στην πλήρη ανθρώπων αίθουσα (75 παρόντες από τους οποίους 14 άνδρες …) ικανοποίησε πλήρως ακόμα και τους πιο απαιτητικούς συμμετέχοντες.
Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν, αλλά και σε όσα συνειρμικά έφεραν στην σκέψη των συμμετεχόντων, μπορούμε να καταγράψουμε:
- Στην Ελληνική Βουλή «των 300» μόνο 62 γυναίκες έχουν εκλεγεί ως βουλεύτριες, περίπου 20%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33% και υπάρχουν κράτη που οι γυναίκες εκπροσωπούνται στη Βουλή με 40% …
- Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφονται μόνο 19 Δήμαρχοι-γυναίκες, που δεν αντισταθμίζουν την επιλογή της μόνης γυναίκας Πρόεδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την μη ανάδειξη μέχρι σήμερα γυναίκας Πρωθυπουργού στην Ελλάδα.
- Στην Ελληνική Βουλή οι κανονισμοί είναι «αρσενικοί», χωρίς επαρκείς προβλέψεις για την απρόσκοπτη συμμετοχή γυναικών, βουλευτριών …
- Μία σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλλα είναι ότι οι γυναίκες δείχνει να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον-«νοιάζονται» περισσότερο για τους συνανθρώπους-συμπολίτες.
- Οι γυναίκες είναι και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να είναι πολλαπλασιαστικός μοχλός ανάπτυξης.
- Απαιτούνται πιο προσεκτικές πολιτικές για ανθρώπους και όχι απλά εστίαση στις έμφυλες διαφοροποιήσεις, υπέρ των γυναικών.
- Στην μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έγιναν πολλές χρεωκοπίες εταιρειών. Καταγράφηκε ότι όπου στην ανωτάτη διοίκηση τις αποφάσεις έπαιρναν γυναίκες υπήρξαν οι λιγότερες χρεωκοπίες … (ίσως διότι οι επιλογές των γυναικών ήταν πιο συντηρητικές και προσεκτικές, λιγότερο ριψοκίνδυνες, και με μεγαλύτερο σεβασμό στους ανθρώπους).
- Οι γυναίκες, οι οποίες δημιουργούν ζωή, φέρονται γενικά με μεγαλύτερο σεβασμό στους ανθρώπους. Στον πλανήτη μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, ενώ φαίνεται να έχει επικρατήσει εστίαση μόνο στο χρήμα και σε ότι είναι εκχρηματισμένο.
- Οι γυναίκες που προσπαθούν να ασχοληθούν με τα κοινά, πολιτική κλπ, χωρίς να μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ενδοοικογενειακές ασχολίες (υποχρεώσεις?)
πρέπει να «παλέψουν» με την μεγάλη έλλειψη χρόνου …
- Πέραν των τυπικών υποχρεώσεων των γυναικών-πολιτικών, στην πολιτική φαίνεται ότι έχουν μεγάλη σημασία οι άτυπες ομάδες και η ενασχόληση με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι γυναίκες της πολιτικής ΔΕΝ έχουν επαρκή χρόνο για κοινωνική «ζύμωση» σε συλλόγους και ομάδες προβληματισμού, που τις φέρνει σε μειονεκτική θέση με άλλους συμπολίτες.
- Σημαντική αρνητική παράμετρος για την ισχυροποίηση της προσωπικότητας και την ενίσχυση της «ισότητας-ανεξαρτησίας» της γυναίκας είναι η οικονομική εξάρτηση …
- Πρέπει να γίνουν αλλαγές στα σχολεία. Από απλοί χώροι μετάδοσης γνώσεων πρέπει να καλλιεργούν τον σεβασμό όλων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων συλλογικότητας και την εμπιστοσύνη στην συνεργασία.
- Όλα τα παραπάνω εντοπίσθηκαν κυρίως στον αστικό χώρο. Στην ύπαιθρο και στις αγροτικές κοινωνίες, τυχόν προσπάθεια πραγματικών αγροτισσών να ασχοληθούν με την πολιτική αποτελεί πράξη σχεδόν ηρωισμού …
- Η αγρότισσα προσφέρει αδήλωτη-άμισθη εργασία, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και ο σεβασμός-ανεξαρτησία της είναι πάρα πολύ περιορισμένα και εξαρτώνται πάρα πολύ από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
- Η αγρότισσα πέραν των συνήθων, αλλά όχι εξισορροπημένων, υποχρεώσεων στην οικογένεια, έχουν συνεχή καθημερινή δέσμευση με τις καθημερινές αγροτικές εργασίες, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, όπου η απασχόληση είναι 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την εβδομάδα, χωρίς διακοπές και weekend
- Τα κοινωνικά στερεότυπα στις αγροτικές κοινωνίες περιορίζουν υπερβολικά τις γυναίκες-αγρότισσες που θα ήθελαν να προσφέρουν και στην πολιτική.
- Ακόμα και η πολιτεία αποδεχόμενη την σημαντικότητα της μητρότητας έχει επεκτείνει από 6 σε 9 μήνες την άδεια λοχείας στον Δημόσιο & Ιδιωτικό τομέα, αλλά ΔΕΝ υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για τις αγρότισσες …
- Η πολιτεία ξεκίνησε την αξιέπαινη πρωτοβουλία «Νταντάδες της γειτονιάς», αλλά ΔΕΝ υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για τις αγρότισσες.
- Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Ανατ. Αττικής, «μπορεί», έχει τον ηρωισμό να επιχειρήσει την εμπλοκή της στην πολιτική, αλλά η καθημερινότητα με τα πρόβατά της την περιορίζει απελπιστικά να κάνει κοινωνική «ζύμωση» με τις διάφορες άτυπες και τυπικές ομάδες και συλλογικότητες, εξαναγκαζόμενη να βάζει όποιες επαφές εκτός ωρών αρμέγματος, και δεν μιλάμε για όταν έχει γεννήσεις ή κάποια ασθένεια …
- Μια καλή εναλλακτική στην επικοινωνία των Γυναικών της Υπαίθρου θα μπορούσε να είναι οι διαδικτυακές συζητήσεις, όπως τις έκανε η κα Μάγδα Κοντογιάννη. Μέσα σε 2,5 χρόνια πραγματοποίησε πάνω από 250 συζητήσεις, σταθερά, κάθε Τετάρτη, στις 21.30, με τους μετέχοντες να είναι από όλη την Ελλάδα, από κάθε μέρος, ακόμα και μέσα από τους χώρους δουλειάς. Όλες οι συζητήσεις ήταν ανοιχτές δημόσιες ανακοινωμένες και ελεύθερα αναρτημένες σήμερα στο facebook στο «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».
- Η κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, αρχιτέκτων, Θεσσαλονίκη, πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» των παλαιών πολεμιστών του Ν751 (6974635367) μπόρεσε να ασχοληθεί με τα κοινά του Συνεταιρισμού μόνο αφού συνταξιοδοτήθηκε από την υπηρεσία που σταδιοδρόμησε και με λιγότερες οικογενειακές και λοιπές στερεοτυπικές «υποχρεώσεις», άρχισε να ασχολείται με την δικαίωση των 248 εναπομεινάντων κληρονόμων των πολεμιστών ώστε το Δημόσιο να τους τακτοποιήσει το αγροτεμάχιο 49.λΑ που τους έδωσε για οικιστική αποκατάσταση, μετά από ταλαιπωρία 75 ολόκληρων ετών …
- Η κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, αγρότισσα, χειροτέχνης, Νέος Σκοπός Σερρών, 6972022499, πρόεδρος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, μέλος των «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΩΝ» του Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ, χειροτέχνης ειδών zero waste με το διακριτικό elismadeit, μητέρα τριών παιδιών, είναι μια άλλη ηρωίδα γυναίκα της υπαίθρου, που ακόμα δεν σεβόμαστε επαρκώς.
Όλοι και όλες θα έπρεπε να εξασφαλίζεται ότι θα έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής και της συμβολής στην διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, και η συζήτηση της 19/3/2023, στην Λέσχη Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της «SHE», με την οργάνωση της κας Κικής-6974139357, της κας Λένας-6973656977 και της κας Ελένης-6937564305 συνέβαλε πάρα πολύ στην συνδιαμόρφωση σκέψεων προς την σωστή κατεύθυνση για την «ΓΥΝΑΙΚΑ: Ρόλοι ηγεσίας στην πολιτική». Ευχαριστίες σε όλες και όλους.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus