Ελλάς Ελλήνων… επιδοτούμενων
του Σπύρου Δημητρέλη
Ένας πρωτοφανής ηλεκτρονικός “συνωστισμός” παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εφαρμογή του taxisnet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ο συνωστισμός αυτός είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα μακρύ σίριαλ αιτήσεων για κάθε είδους επίδομα που έχει θεσπιστεί, αναγορεύοντας εκατομμύρια φορολογούμενους σε μια νέα ιδιότητα: Αυτή του μόνιμα αιτούντος για κάποιο επίδομα. Είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής αναδιανομής ενός συμπιεσμένου και φτωχού εθνικού εισοδήματος που θα παραμένει συμπιεσμένο λόγω της υπερφορολόγησης και της απουσίας των παρεμβάσεων για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που λαμβάνουν κάποιας μορφής επίδομα εισοδηματικής στήριξης είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός. Περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Και για να τα λάβουν θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο ή χειρόγραφα.
Ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα επιδόματα που δίνονται στους πολίτες:
-Το επίδομα ανεργίας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ. Το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 100.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι. Ο αριθμός, βέβαια, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ανέργων (περίπου ένα εκατομμύριο). Το ότι επιδοτείται μόνο ένας στους δέκα ανέργους οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες που διαρκεί η επιδότηση.
-Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα προϊόν της κρίσης καθώς θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια ως το βασικό επίδομα εισοδηματικής στήριξης των οικονομικά ευπαθών ομάδων. Το ΚΕΑ λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 1,1 εκατομμύριο νοικοκυριά.
-Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα λαμβάνουν κάθε χρόνο περίπου 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης. Η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε την Τετάρτη και παρατηρείται, όπως αναφέρθηκε, συνωστισμός. Τις πρώτες τρεις ημέρες είχαν υποβληθεί 270.000 αιτήσεις από τις οποίες είχαν εγκριθεί οι περίπου 240.000. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα έως τις 15 Ιανουαρίου, θα το βρουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό στις 15 Φεβρουαρίου.
-Το επίδομα παιδιών, ή αλλιώς Α21. Το συγκεκριμένο επίδομα θεσπίστηκε το 2014, όταν και καταργήθηκε η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τον αριθμό των παιδιών (επανήλθε αργότερα). Το επίδομα παιδιών λαμβάνουν περίπου 850.000 νοικοκυριά.
-Το κοινωνικό μέρισμα. Είναι ένα επίδομα που δίνεται εκτάκτως στο τέλος του έτους. Φέτος έλαβαν το σχετικό επίδομα περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.