Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκδήλωση της ΕΠΑΠ για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων στον Πειραιά

“Η αυτοδιοίκηση στοχεύει διαχρονικά στην υποστήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί συμβάλλουν -ή οφείλουν να συμβάλλουν- στην ανάπτυξη μηχανισμών κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος κοινωνικής ασφάλειας και ανάπτυξης για τους πολίτες”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Αγγελος Χρονάς, μιλώντας -ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου- σε εκδήλωση με θέμα “Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων”, η οποία διοργανώθηκε στο ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) από την ΕΠΑΠ (Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά) και τον Τομέα Εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας τους.




 

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναπτύσσοντας το θέμα “Ψυχική Υγεία – Δημόσια Υγεία, εφαρμοσμένες πολιτικές και προγράμματα στους ΟΤΑ Β΄ βαθμού”, ο αντιπεριφερειάρχης Αγγ. Χρονάς σημείωσε πως θέτοντας ως προτεραιότητα την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει έμφαση:

“α) στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική ένταξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, β) στην άρση των εμποδίων πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και στην κάλυψη των οξυμένων αναγκών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες και δομές και γ) στην προώθηση στην απασχόληση και στην επανένταξη στην αγορά εργασίας”.

Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας τόνισε πως απαιτείται “να αναληφθούν πολιτικές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι τέχνες και ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η απασχόληση, η συνοχή, η έρευνα και η καινοτομία, η κοινωνική προστασία, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη και ο ψηφιακός κόσμος για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας”, ενώ παρατήρησε ότι τα εμπόδια για την καλή ψυχική υγεία δεν μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα στο πλαίσιο του συστήματος υγείας, σημειώνοντας παράλληλα πως “η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων έδωσε ώθηση στην αλλαγή πολιτικής, σε μια προσπάθεια να παρασχεθεί μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στην πρόληψη, την έγκαιρη αντιμετώπιση και τη θεραπεία”.

Καταλήγοντας, ο Αγγ. Χρονάς επισήμανε πως για να πραγματωθεί αποτελεσματικά ο πιο πάνω στόχος απαιτείται συστηματική συνεργασία από το εθνικό έως το τοπικό επίπεδο, καθώς και μεταξύ των επαγγελματικών τομέων.