Το μέλλον της περιαστικής κτηνοτροφίας
Την 24/2/2024 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» δέχθηκε την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή κ Νίκου Παπανδρέου στο γραφείο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, ktinotrofoiattikis@gmail.com), περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της οικογένειας Κοντογιάννη (Βουστάσιο Κοντογιάννη-google maps) και δοκίμασαν την αρβανίτικη γαστρονομία της περιοχής με δικιά τους προβατίνα, με δικό τους ξυνοτύρι, με τζατζίκι από δικό τους γιαούρτι, με δικές τους ντομάτες κλπ …
Η ανικανότητα του «κράτους» να προσφέρει ικανοποιητικές υποδομές και επίπεδο ποιότητας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο δημιουργεί μιας μορφής μετακίνηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιαστικές περιοχές, όπου αντιμετωπίζουν, τόσο οι υπάρχουσες εκεί κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και οι νέοι στάβλοι, έναν περίεργο «ρατσισμό» και απαξίωση της απασχόλησης στην κτηνοτροφία, που όμως προσφέρει στην επιβίωση των ανθρώπων και στην ισορροπία της φύσης.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής συμμετείχε στην ίδρυση του Συλλόγου το 2013 για να προσπαθήσουν όλοι μαζί συλλογικά να αντιμετωπίσουν τις ανισόρροπες (μη ισόρροπες σε σχέση με το περιβάλλον), μαξιμαλιστικές προδιαγραφές-απαιτήσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Αττικής του Ν4056/2012.
Σήμερα, δέκα τέσσερα (14) χρόνια μετά ο Ν4056/2012 αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του Νόμου 4056, αφού έχει αφήσει χωρίς νέες άδειες λειτουργίας το 90% των τότε λειτουργούντων στάβλων στην Αττική, ενώ εξάντλησαν μέχρις εγκατάλειψης τους νέους κτηνοτρόφους που επιχείρησαν να πάρουν άδεια λειτουργίας νέου στάβλου στην Αττική.
Ο κ Γ. Κοντογιάννης λέει ότι με μια περίεργη πελατειακή-«ανάπηρη» σκέψη των συντακτών του Ν4056 μοιάζει ότι ολόκληρη η Αττική υπακούει στην λογική της απόλυτης εξειδίκευσης (του πάλαι ποτέ απαρχαιωμένου Taylor). Έτσι με έκπληξη παρατηρούμε ότι η Αττική έχει επιλεγεί να καταδικαστεί να μην έχει ούτε την ελαχίστη επισιτιστική προστασία των κατοίκων της, να μην υποστηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή της, να υπερενισχύεται η τουριστική της ανάπτυξη, να θεωρείται χώρος «σκληρού real estate» και επίκεντρο σχεδόν αποκλειστικά business στην παροχή υπηρεσιών …
Ο κ Γ. Κοντογιάννης παρατηρεί ανικανότητα των σχεδιαστών τοπικής ανάπτυξης για εξασφάλιση ισορροπίας-αειφορίας στην Αττική. Έτσι ακόμα και σήμερα που εκκρεμούν χρηματοδοτούμενα πολλά πολεοδομικά σχέδια στους δήμους, δεν προβλέπεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ (υγιούς & ζωντανού εδάφους για καλλιέργεια φυτικής παραγωγής και εκτροφή ζώων παραγωγής) για την εξασφάλιση μερικής τοπικής αγροδιατροφικής αυτάρκειας, ενώ προβλέφθηκε υποχρεωτική εξασφάλιση γης για λατρευτικούς λόγους, για μνήματα, για εκπαιδευτικά κτίρια, για αθλοπαιδιές, για ψυχαγωγία, για ύδρευση, για αποχέτευση, για διοικητικούς λόγους κλπ. Η τροφή είναι απαραίτητη τρείς φορές την ημέρα και τα μνήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε μια φορά σε όλη μας την ζωή … Χωρίς σταθερή χρήση γης οι κτηνοτρόφοι της Αττικής έχουν να αντιπαρατεθούν την απόδοση του βοσκότοπου των 100-200€/στρέμμα με το 1.000.000€/στρέμμα που αποδίδει το real estate, και μάλιστα χωρίς καθημερινή ενασχόληση … Οι κάτοικοι της Αττικής θα κληθούν σύντομα να «φάνε» τα τσιμέντα της αστικοποίησης ή έστω τα χρήματα της υπεραπόδοσης του real estate. Αλλά τα τσιμέντα της αστικοποίησης & του real estate δεν τρώγονται, ούτε τα χρήματα τρώγονται αν δεν παράγει κάποιος πραγματικός αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) πραγματική τροφή.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι (6932094231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής έχει υποδυθεί σε έναν ενημερωτικό συνεχή αγώνα από την ίδρυση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, πιστεύοντας στην ανάγκη ενημέρωσης, πληροφόρησης, επαγγελματικής κατάρτισης και απόφασης για δράση, για να καλύψει την ανεπάρκεια Αγροτικών Σχολείων και Γεωργικών Εφαρμογών (Συμβούλων).
Την περίοδο 2013-2016 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος οργάνωσε πάρα πολλές τοπικές ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους, ενώ πέτυχαν να υποβληθούν στην Περιφέρεια Αττικής πάνω από 450 φάκελοι τακτοποίησης αδειών υπαρχουσών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών έχει αφήσει το 90% των στάβλων χωρίς άδειες λειτουργίας.
Την περίοδο 2017-2019 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος προσπάθησε πάρα πολύ να γίνει εξωστρεφής και να συνεργαστεί με όλους τους φορείς που λειτουργούσαν στην ύπαιθρο με μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και προσκλήσεις για την συνδιαμόρφωση μιας λογικής τοπικής ανάπτυξης της υπαίθρου.
Την περίοδο 2020-2023 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος πέτυχε να πραγματοποιήσει πάνω από 350 δημόσιες ανοικτές προδημοσιευμένες διαδικτυακές συζητήσεις, που όλες βρίσκονται στο facebook «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ελεύθερες για να τις δει κάποιος ή να τις αντιγράψει. Ακόμα και σήμερα κάθε Τετάρτη, στις 20.30, οργανώνονται ανοικτά Διοικητικά Συμβούλια που μπορούν να συμμετέχουν όποιοι/ες θέλουν με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη ή την κα Μάγδα Κοντογιάννη.
Η κα Μ. Κοντογιάννη τόνισε ότι όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμα, ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη λειτουργίας ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ στην Αττική, που οι μαθητές θα διαμένουν σε πιστοποιημένα αγροκτήματα, θα εργάζονται στα αγροκτήματα (καλλιέργειες ή στάβλοι) και θα πηγαίνουν 2 φορές την εβδομάδα για τα θεωρητικά και άλλα θέματα.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνέταξε το ΟΡΑΜΑ 2040, μετά από συζητήσεις με αγρότες, που παρουσιάστηκε τον Μαρ 2021 στις Βρυξέλλες, και συμμετείχε στην διαμόρφωση του Νέου Αγροτικού Συμφώνου Υπαίθρου 2040 (Rural Pact), μετά από συζητήσεις με κατοίκους της υπαίθρου, αγρότες και επαγγελματίες, και επιχειρηματίες και υπαλλήλους και υπαλλήλους, τον Ιουν 2022.
Ως αποτέλεσμα όλων των καταγεγραμμένων ζυμώσεων υποστηρίζει κυρίως τα σημαντικά, χωρίς να παραβλέπει τα επείγοντα, που έρχονται και πνίγουν τους αγρότες στην καθημερινότητά μας. Τα σημαντικά θέματα που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:
- Οι σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή μέρους της τοπικής αυτάρκειας σε κάθε Δήμο.
- Η αποδοχή της αδειοδότησης όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπήρχαν το 2012, ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονισθούν και να αξιοποιηθούν
- Η δημιουργία Αγροτικών Σχολείων Μαθητείας, που οι μαθητές θα διαμένουν σε φάρμες.
- Η θεσμική συμμετοχή των περιαστικών κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τα θέματα που μας αφορούν, όπως ΕυρωΒουλή, Ελληνική Βουλή, Περιφέρειες, Δήμοι κλπ
Η συνεχής απασχόληση των κτηνοτρόφων, 365 μέρες, 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, αφήνει περιθώρια στους γραφειοκράτες να ρυθμίζουν, το επάγγελμα και την ζωή των κτηνοτρόφων. Η θέση των αγροτών βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής πραγματικού πλούτου και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών, απαξιώνοντάς τους σχεδόν ως «κλητήρες» ανάμεσα στις χρονοβόρες και κοστοβόρες δαιδαλώδεις διαδικασίες.
Οι γραφειοκράτες και οι «μελετητές-σύμβουλοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης επέβαλαν το κόστος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ (απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, βοήθεια σε τρίτες χώρες και εισαγωγές από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς) να το «πληρώνουν» μόνο οι αγρότες, αλλά και την φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του πλανήτη να την πληρώνουν πάλι μόνο οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι).
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα μοιρασθεί με τους κατοίκους της Αττικής την εμπειρία του για τα μονοπάτια της τροφής μας (παραγωγή τυριού, παραγωγή κρέμας κλπ) στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Γεωργίας & Παραγωγής Τροφής, στο πρώην αμαξοστάσιο ΟΣΥ (Έναντι Γκάζι, Αθήνα) από Τρίτη 5 Μαρ 2024 έως Κυριακή 10 Μαρ 2024, 10.00-20.00.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus