Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημερίδα με θέμα: Ο πρωτογενής τομέας στις αστικές περιοχές

Το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, στις 17.30, στο Κτήμα ΚΟΚΟΤΟΥ στην Σταμάτα στον Δήμο Διονύσου της Βόρειας Αττικής οργανώνεται ημερίδα με θέμα: Ο πρωτογενής τομέας στις αστικές περιοχές, και γιατί όχι και στις περιαστικές.

Την πρόσκληση στο Κτήμα Κοκοτού απευθύνουν σε όλους η Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ανοικτές Πόρτες Οινοποιείων, 18 & 19/5/2024».

Προβλέφθηκε να αναλυθούν θέματα όπως: Οι συνεχώς περιοριζόμενες εκτάσεις για την γεωργία και την παραγωγή τροφής, Τα υψηλά κόστη του πρωτογενούς τομέα, Η (σχεδόν ανύπαρκτη) Αγροτική Εκπαίδευση και η Αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, Η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις & επιδοτήσεις και Η ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Παράλληλα θα επιδιωχθεί να αναπτυχθεί δικτύωση με πρωτοβουλία των Ελληνίδων του Κρασιού με δοκιμές κρασιών και προβληματισμοί για την μέχρι σήμερα νομοθεσία ή οποία αποστειρώνει τις τεχνητές τσιμεντουπόλεις, με την άρνηση αδειοδότησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις εντός αστικών & περιαστικών περιοχών, εκθέτοντας ή/& καταδικάζοντάς τους αστούς σε απρόβλεπτες επιδημίες ή ακόμα και σε πανδημίες, λόγω καταστροφής της ισορροπίας στο περιβάλλον.

Ανάμεσα στους εισηγητές στην ενδιαφέρουσα ημερίδα είναι η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής προσεγγίζοντας την «Συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος», όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνικό, το οικονομικό, το πολιτικό, το υγιεινολογικό κλπ.

Η κα Μ. Κοντογιάννη έχει ήδη πει στις τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κάθε Τετάρτη, στις 21.30, διαδικτυακά και βρίσκονται στην σελίδα του Συλλόγου στο facebook, ότι: «Κάθε μορφής ανισορροπία οδηγεί στο θάνατο το σύστημα που την φιλοξενεί και ισορροπία στο περιβάλλον σημαίνει ζωή & επιβίωση. Μαζί με τους «τσιμεντο-αστούς» πρέπει να υπάρχουν πάρκα και δένδρα αλλά και city farm με παραγωγικά ζώα μέσα στις πόλεις για την απαραίτητη ισορροπία, όσο και την απαραίτητη ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος της ενιαίας υγείας του οικοσυστήματος.

Σε κάθε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει, μαζί με τους χώρους για λατρεία, για σχολεία, για αθλοπαιδιές, για διοίκηση, για βιολογικό καθαρισμό, για υδατοδεξαμενές, για ανάπαυση, για δρόμους, για πάρκα κλπ, να προβλέπονται χώροι για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες φυτικής & βόσκηση ζωικής) για επισιτιστική ασφάλεια ή έστω για ποσοστιαία διατροφική αυτάρκεια.

Οι τεχνητές αστικές τσιμεντουπόλεις έχουν ανάγκη από την αγροτική φροντισμένη ύπαιθρο για να υποστηριχθούν και να επιβιώσουν. Η περιαστική κτηνοτροφία υπηρετεί την επιβίωση των μεγάλων αστικών κέντρων.

Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη έχει πει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγρότης, κατά την παραγωγική του διαδικασία, που είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ το περιβάλλον. Κατά αυτήν την πάρα πολύ σημαντική διαδικασία προκύπτουν δωρεάν δημόσια αγαθά για όλους μας, που είναι ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ, το ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ και το ΤΟΠΙΟ. Και η λεγόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική (CAP) είναι ανταμοιβή για την ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος και εκτός από τις «συνδεδεμένες» δεν αφορά την παραγωγή, αλλά την Φροντίδα του πλανήτη όλων μας, και βέβαια και τις αστικές συγκεντρώσεις. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι κηπουροί της φύσης.

Τα πρόβατα και τα κατσίκια που βόσκουν, προσφέρουν άλλο ένα σημαντικό έργο: προστατεύουν την φύση από τι πυρκαγιές, αφού μπορούν να καθαρίζουν τη γη από την περιττή οργανική ύλη και την εύφλεκτη βλάστηση.

Περιμένουμε όλοι την ενδιαφέρουσα ημερίδα «Ο πρωτογενής τομέας στις αστικές περιοχές», Κτήμα ΚΟΚΟΤΟΥ, Σταμάτα Αττικής, το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, στις 17.30.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus