Ανακαλύπτοντας τη Λίμνη Δόξα: Φυσική ομορφιά και ιστορία -VIDEO
Discovering Lake Glory: Natural Beauty and History
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη μονή Αγίου Γεωργίου, απέχει δε οδικώς από την Γκούρα 8 με 10 χιλιόμετρα.
Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά.
Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε από την περιοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα νότια του οροπεδίου του Φενεού.
Αλλά και η ίδια περιοχή ήταν γνωστή ως “στου Δόξα”.
Το ποτάμι και η περιοχή το όνομα Δόξα πρέπει να το έχει πάρει από κάποιον οικισμό με το ίδιο όνομα που υπήρχε στην περιοχή.
Υπάρχει τοποθεσία “Απάνου Δόξα”, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε και Κάτω Δόξα ή απλώς Δόξα.
Στην απογραφή που έκαναν οι Ενετοί το 1700 αναφέρονται δύο οικισμοί με το όνομα Δόξια και Δόξα (DOJIA και DOJA).
Έτσι το όνομα Δόξα ίσως να έχει σχέση με τον Αλβανό οπλαρχηγό Δοξία ή Δόξα που αντιστάθηκε και πολέμησε τον Μωάμεθ Β΄ το 1458 όταν αυτός κατέλαβε και κατέστρεψε την μεσαιωνική Ταρσό, δέκα περίπου χιλιόμετρα βόρεια της τεχνητής λίμνης.
Στην αρχαιότητα το ποτάμι αυτό ονομαζόταν Αροάνιος, αναφέρεται δε και ως Ανίας.
Σκοπός της κατασκευής του φράγματος ήταν η άρδευση του οροπεδίου του Φενεού, έργο όμως που δεν είχε καν αρχίσει.
Παλιά η μονή του Αγίου Γεωργίου
Στην περιοχή της λίμνης υπήρχε παλιά η μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία προς το τέλος του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε βορειοδυτικά και ψηλότερα στη σημερινή της θέση.
Διατηρήθηκε όμως το εκκλησάκι του μοναστηριού αυτού, που ήταν γνωστό ως παλιομονάστηρο και σήμερα, μετά την κατασκευή του φράγματος, έχει πάρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται νότια, στην άκρη της λίμνης, και επικοινωνεί με τη στεριά με στενή εδαφική λωρίδα.
Η περιοχή της λίμνης που έχει κηρυχθεί περιοχή ΝATURA είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δέχεται πολλούς επισκέπτες.
Η παραπάνω λίμνη δεν έχει καμία σχέση με τη λίμνη του Φενεού που σήμερα σχηματίζεται στα νότια του οροπεδίου του Φενεού, μόνο τον χειμώνα και σε περιόδους πολλών βροχοπτώσεων και η οποία από τα μυθικά χρόνια μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κατέκλυζε περιοδικά μεγάλο τμήμα του οροπεδίου.
Τα νερά της λίμνης αυτής, από καταβόθρες στα νότια του οροπεδίου, βγαίνουν στον Λάδωνα. Τέλος αναφέρεται σε διάφορα κείμενα (ξένων περιηγητών και άλλων) ως λίμνη του Φονιά (παραφθορά της λέξης Φενεός).
Αρχαία Φενεός
Η Αρχαία Φενεός, ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας. Σήμερα διοικητικά ανήκει στον νομό Κορινθίας. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερε πόλεις της Αρκαδίας. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται στην προϊστορική εποχή οι Πελασγοί, ενώ το 1900 π.Χ. εποικίζεται από Αρκάδες. Το 1500 π.Χ. οι Αχαιοί δημιουργούν το μυκηναϊκό κέντρο της περιοχής, το οποίο μνημονεύει και ο Όμηρος στο έπος της Ιλιάδας.
Η περιοχή άκμαζε την εποχή του Τρωικού Πολέμου, αφού έλαβε μέρος σ αυτόν, με οκτώ άλλες Αρκαδικές πόλεις, με αρχηγό τον Αγαπήνορα, γιο του Αγγαίου, και 60 πλοία που τους παραχώρησε ο Αγαμέμνονας.
Η αρχαία πόλη προστατευόταν από τείχη, που σώζονται, έστω σε μικρό βαθμό ακόμη και σήμερα. Στο υψηλότερο σημείο της υπήρχε Ακρόπολη, εκεί που σήμερα αναφέρεται ως Πύργος ή Παλαιόκαστρο.
Η ακρόπολη της αρχαίας Φενεού βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Αρχ. Φενεός (Καλύβια), όπου μετά από ανασκαφές που έγιναν το 1958 έως το 1961, ανακαλύφθηκε, στην ανατολική πλευρά του λόφου, ιερό αποδιδόμενο στον Ασκληπιό, το οποίο περιλαμβάνει δύο σηκούς, βοηθητικούς χώρους και περίστυλη αυλή.
Το κυρίως μέρος του Ασκληπιείου περιλαμβάνει στο νότιο σηκό, ενεπίγραφο βάθρο από ορθογώνιους κατεργασμένους λίθους με σημαντικά αρχαία ευρήματα: αρχαία νομίσματα (χάλκινα και αργυρά), ψηφιδωτά, επιγραφές, αγγεία.
Το κυριότερο εύρημα είναι ένα υπερμεγέθες γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι, με αλαβάστρινα μάτια που αποδίδεται στην θεά Υγεία, φυλαγμένο σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Φενεού μαζί με δύο μαρμάρινα πέλματα μήκους 80 εκατ. με σαντάλια. Χρονολογούνται το 150 π.Χ.
Πηγές: visitsikyon.gr // wikipedia.org
Παραγωγή: @wind-up_team