Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον αλγόριθμο καθορισμού του μισθού -VIDEO

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από το δρόμο που άνοιξε η Αριστερά στην Ευρώπη με την Οδηγία 2022/2041 για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατο μισθό

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Ψυχογιός ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που τοποθετούν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την υπερεργασία, με μέσο όρο 39,8 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Τονίζει τον ανησυχητικά υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα εντός των πρώτων δέκα μηνών του 2024.

Επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστερημένη εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς κατώτατους μισθούς, σημειώνοντας τη διετή καθυστέρηση και υπογράμμισε ότι η εστίαση της κυβέρνησης στον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω αλγορίθμου υπονομεύει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με την οδηγία της ΕΕ και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η προσέγγιση, αποδυναμώνει τη θέση των εργαζομένων και των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων.

Επέκρινε περαιτέρω την κυβέρνηση για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αναφέροντας παραδείγματα από την εκλογική του περιφέρεια, την Κορινθία, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν επιπτώσεις για τα αιτήματά τους.

Τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της οδηγίας της ΕΕ, η οποία υποστηρίζει ένα πλαίσιο που διευκολύνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θέτει ως στόχο την κάλυψη του 80% από συλλογικές συμβάσεις. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπολείπεται επί του παρόντος αυτού του στόχου, με κάλυψη μόλις 25%.

Κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει το συλλογικό εργατικό δίκαιο, αρχή που υπονομεύθηκε το 2012 από το δεύτερο μνημόνιο. Αυτές οι αρχές, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένης της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και του δικαιώματος στην απεργία, αποτελούν ουσιαστικά επιτεύγματα των εργατικών κινημάτων και συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε τις προηγούμενες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ζητώντας την επαναφορά των ρυθμίσεων του «βάσιμου λόγου απόλυσης» για την προστασία από αυθαίρετες απολύσεις και της συνευθύνης των εργολάβων, ενώ τόνισε τη σημασία των τριμερών συμφιλιωτικών συσκέψεων στο Υπουργείο Εργασίας και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ σε προσωπικό και μέσα, κινήσεις που είχαν ισχυροποιήσει τη θέση των εργαζόμενων στην πράξη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έδωσε έμφαση στις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση και στον θετικό αντίκτυπο τόσο της κατάργησης του υποκατώτατου όσο και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις μισθών, μερικές φορές έως και 300 ευρώ το μήνα, σε συγκεκριμένους τομείς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη κατάργησης των υφιστάμενων μνημονιακών νόμων στα εργασιακά θέματα και επανέλαβε την δέσμευσή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου.